What You Will Hear Is True

talkshow van Fake News tot Reality Poetry

hosted by: Poetry International • locatie: centrale hal van De Doelen

‘What You Will Hear Is True’: Tussen Fake News en Reality Poetry gaan stadsdichter Dean Bowen en de dichters Asha Karami en Frank Keizer in gesprek over het spanningsveld tussen ‘Waarheid’ en ‘Verbeelding’ en het schemergebied tussen fictie en non fictie. Wat is werkelijkheid en wat is waar, in de poëzie en in de wereld om ons heen? Welke beleving van de feiten delen we eigenlijk op het moment dat we het gesprek aangaan, en wat betekent dat voor het verloop en de uitkomst ervan ? En wat is dan de rol van de kunstenaar die juist vervreemding oproept en doelbewust en vakbekwaam met waarheid en verbeelding speelt? De dichters openen het gesprek met gedichten en Animistic Beliefs speelt de hun zo eigen clubvriendelijke elektro ritmes, loops en samples met analoge percussie.

Dean Bowen werd direct herkend als een unieke en broodnodige nieuwe stem in de Nederlandse poëzie. Zijn gedichten zijn tegelijk ontroerend en politiek geladen. In zijn furieuze meerstemmige debuut ‘Bokman’ volgt de taal een volledig eigen logica en grammatica. Sinds januari 2019 is Dean Stadsdichter van Rotterdam.

Asha Karami is dichter, jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala’s. In haar eerste zeven levensjaren leerde ze vier talen; geen van alle beschouwt ze als haar moedertaal. Ze veranderde drie keer van naam en ook haar geboortedatum is een complex verhaal. Haar poëzie is verkennend, open, intuïtief, zoekend en onderzoekend. Ze debuteerde met de bundel Godface die onverdeeld lovend ontvangen werd en genomineerd voor de grote poëzieprijzen.

Frank Keizer laat in zijn gedichten uitersten samenkomen. Zijn poëzie is uitgesproken eigentijds en tegelijk krachtig in de literaire traditie geworteld. Hij combineert een spreektaalachtige toon met politiek-filosofisch jargon. Zo werkt hij aan een oeuvre waarin hij zijn positie tegenover het laatkapitalistische heden bepaalt.

Tijd
14:30 – 15:40