Veilig naar
First Steps

(Laatste update: 1 september 2020)

Tijdens First Steps hanteren we de meest actuele landelijke en lokale veiligheidsmaatregelen. We vragen elke bezoeker en medewerker deze maatregelen te hanteren en te respecteren in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. We wensen elke bezoeker en medewerker een veilig en aangenaam bezoek aan First Steps.

Algemeen

Bezoekers en medewerkers dienen zich aan een aantal gedragsregels te houden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  • Houd te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand tot personen van buiten jouw huishouden.
  • Blijf thuis bij gezondheidsklachten van uzelf of huisgenoot.
  • Was je handen regelmatig. Gebruik desinfectiegel bij het betreden van het First Steps terrein.
  • Zwaai naar elkaar bij een begroeting, schud geen handen.
  • Alle programmaonderdelen worden begeleid door locatiemanagers en vrijwilligers, luister goed naar de instructies om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen.
  • De capaciteit van ons terrein is beperkt. Wees daarom ruim op tijd. Reserveer voor sommige programma-onderdelen een plek vooraf online, per e-mail of op de dag zelf via een van de infopunten op het Schouwburgplein of het Grotekerkplein. Kijk hiervoor naar de desbetreffende programma-onderdelen op de website voor meer informatie.
  • Volg de aangegeven looproute op het terrein. Houd afstand en dring niet voor.
  • Wees zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en gezondheid en die van je directe omgeving.

Cultureel parcours door het hart van Rotterdam

First Steps is een cultureel parcours door de stad. Je kunt tussen 12.00 en 18.45 uur op ieder gewenst moment en ieder gewenste plek op de route opstappen en uitstappen. Op diverse locaties in de stad vinden afwisselend programma-onderdelen plaats met beperkte capaciteit. Volg de instructie op van een van onze medewerkers of reserveer tijdig bij een infopunt of online.

Informatiepunten

Op het Schouwburgplein en het Grotekerkplein staat beide een infopunt. Je kunt hier terecht voor informatie of het reserveren van een plaats om wachtrijen te voorkomen. Er zijn ook tal van programma-onderdelen waar je niet voor hoeft te reserveren. Wees op tijd en volg de instructies van de medewerker om rijvorming te voorkomen.

Mondkapjesplicht

Op een aantal aangewezen plaatsen in Rotterdam gold een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, zowel op straat, in winkels en op sommige delen van het First Steps terrein. Het ging om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam, waaronder de Lijnbaan, Meent, Binnenwegplein en Coolsingel en de Binnenrotte. Houd daar rekening mee en stop voor de zekerheid een mondkapje in je tas. Ben je hem vergeten? Is het niet verplicht maar vind je het toch prettig? Dan bieden wij jou graag een mondkapje.

(De mondkapjesplicht stopt vanaf maandag 31 augustus op deze plaatsen in Rotterdam. Naar verwachting blijft dat zo. Desalniettemin bieden we je graag een mondkapje voor tijdens onze programma-onderdelen, als je dat prettig vindt.)

Vaste zitplaatsen

Voor de locaties in de Doelen, op Schouwburgplein en het Grotekerkplein hebben we doorlopend programma, maar om deel te nemen wordt je geplaceerd op een stoel of een kleedje. Alle zit/staanplaatsen zijn ingericht op 1,5 meter. Het is niet toegestaan om stoelen naast elkaar te schuiven. De stoelen worden tussendoor gereinigd door onze medewerkers.

Horeca

First Steps biedt de bezoeker geen horecavoorzieningen.

Toiletten

Bezoekers kunnen via First Steps geen gebruik maken van het toilet. Ga vooraf of na afloop van het evenement zoveel mogelijk thuis naar het toilet.

Meest gestelde vragen

Moet ik tijdens een voorstelling een mondmasker dragen?
Onze medewerkers zijn allen beschermd. Tijdens de voorstellingen op het Grotekerkplein is het dragen van een mondkapje verplicht.

Verzamelen jullie gegevens van bezoekers voor contacttracing?
Bij het binnenprogramma van de Doelen en de Laurenskerk zullen wij uw gegevens verzamelen voor contacttracing.

Mag ik naast mijn huisgenoot/partner/familielid zitten?
Nee, we hebben gescheiden placering van ieder op 1,5 meter afstand.

Kan ik vooraf een ticket reserveren?
Voor sommige voorstellingen kun je ruim vooraf online tickets bestellen. Voor andere voorstellingen kun je via het infopunt op Schouwburgplein of het Grotekerkplein alvast een plaats reserveren. Overige voorstellingen heeft een doorloop waarbij je door een van onze medewerkers geplaceerd wordt op een vrije plaats.

Hoe verloopt een bezoek aan een van jullie programma-onderdelen?
Bij aankomst word je ontvangen door een van onze medewerkers. Wij vragen je de handen te desinfecteren en onze medewerker stelt je een aantal gezondheidsvragen. De voorstellingen zijn geplaceerd en de medewerker helpt je naar de juiste plaats.

Ik heb vooraf gereserveerd, maar krijg gezondheidsklachten, wat nu?
Neem contact op met de culturele organisatie die het betreffende programma-onderdeel organiseert.

Is het festival helemaal gratis toegankelijk?
Bijna helemaal gratis. Op één voorstelling na is alles gratis toegankelijk.

Ik kom later, mag ik nog naar binnen / naar boven?
Bij te laat komen kunnen we je helaas niet meer toelaten tot een voorstelling. De kans bestaat zelfs dat jouw plaats al is vergeven.

Ik heb gereserveerd, maar ik kom niet meer. Wat nu?
Neem contact op met de culturele organisatie die het betreffende programma-onderdeel organiseert. Wij kunnen jouw ticket weer vergeven aan iemand anders.

Ik behoor tot een risicogroep, maar zou graag willen komen.
Behoor je tot een risicogroep? Je bent van harte welkom, maar maak zelf een inschatting van het risico. Voel je je niet prettig? Verlaat dan het programma-onderdeel. Overleg voorafgaand eventueel met je huisarts en directe omgeving.

Moet ik altijd zittend plaatsnemen?
Ja, deelname aan een van onze programma-onderdelen is altijd geplaceerd.

Ik ben slecht ter been, is het haalbaar om mee te doen aan de route van de dakendichters en de wandelroutes?
Beide routes duren minimaal een uur. In het geval van de dakendichtersroute moet je trap kunnen lopen.

Ik heb een andere vraag die ik graag zou willen stellen.
Mail naar kim@younameitevents.nl.