Baby Spit-Up: hoeveel is te veel?

Baby’s zijn perfect ontworpen om te spugen! De meeste baby’s spugen op een gegeven moment, en sommige baby’s lijken de hele tijd te spugen. Maar het is meestal veel pijnlijker voor de nieuwe ouders dan voor de baby. Dus hoe zit het met spugen? Wanneer is het zorgwekkend? Hoe veel is te veel? Dit zijn veelgestelde vragen van elke nieuwe ouder die merkt dat hij de hele dag een spuugdoekje over zijn schouder draagt ​​terwijl hij constant de was van iedereen beheert.

Wat is baby spugen?

Spugen gebeurt wanneer een baby reflux heeft, en de meeste normale en gezonde baby’s een diploma hebben van reflux. Reflux is wanneer de inhoud van de maag in principe de verkeerde kant op gaat. De “juiste” ontwikkeling van moedermelk of flesvoeding is om van de mond van de baby naar de maag te gaan door de lange buis die ze met elkaar verbindt, de slokdarm genaamd. Eenmaal in de maag reist de inhoud door de rest van het maagdarmkanaal (GI) en verlaat het lichaam in de luier.

Wanneer een baby echter reflux heeft, gaat het spul in de maag omhoog in plaats van naar beneden. Dus de maaginhoud gaat terug naar de slokdarm en kan soms uit de mond of zelfs de neus komen. Ja, het is allemaal verbonden! Meestal is dit een normaal proces dat plaatsvindt bij gezonde baby’s.

Waarom gebeurt spugen?

Jonge baby’s hebben om verschillende redenen meer kans op reflux:

  • Hun maag-darmkanaal is onvolwassen. Iedereen heeft een eenrichtingsklep aan de bovenkant van de maag om te voorkomen dat de inhoud de verkeerde kant op gaat, door de slokdarm. Deze klep is een ring bestaande uit spier die bij zuigelingen niet volledig is ontwikkeld, dus deze kan op de verkeerde momenten los of open zijn.
  • Hun magen zijn klein en kan maar zoveel vloeistof bevatten. Op volle capaciteit kan de inhoud naar boven en naar buiten komen in plaats van naar beneden.
  • Ze slikken vaak veel lucht in wanneer u huilt of snel drinkt. Deze lucht neemt ruimte in de maag in en kan de inhoud weer omhoog duwen.
  • Baby’s liggen vaak op hun rug. Naarmate ze ouder en sterker worden en meer tijd rechtop doorbrengen, helpt de zwaartekracht de maaginhoud laag te houden.
  • Ze zijn nog niet begonnen met vast voedsel. Als je baby daar oud genoeg voor is, helpt het de inhoud in de maag te houden.

Een ander belangrijk ding om te weten over spit-up is dat het er altijd veel meer uitziet dan het in werkelijkheid is. Ik leg dit graag uit aan noodlijdende nieuwe ouders met een eenvoudige demonstratie die je thuis kunt doen. Giet slechts één theelepel (5 ml) water op een spuugdoekje en kijk hoe groot de vlek eruitziet. Je zult versteld staan!

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Dus als het niet de hoeveelheid of frequentie van spugen is die ertoe doet, wat maakt het dan uit? Alle andere dingen die je baby wel of niet doet, vertellen ons of het spugen iets is om je zorgen over te maken.

Als uw baby een van de volgende dingen doet, moet u zeker contact opnemen met de arts, omdat dit een teken kan zijn dat er iets mis is:

  • Slechte gewichtstoename
  • Ongemakkelijk met feeds of weigeren te eten
  • Consistent, krachtig braken, alsof het door de kamer schiet
  • Krijgt weer honger naar een volledige voeding na spugen
  • Bloed bij het spugen of de ontlasting
  • Helder groene spit-up
  • Koorts, prikkelbaarheid of enige bezorgdheid dat uw baby ziek is

Als uw baby zich echter comfortabel voelt en aankomt, en het spugen moeiteloos gaat, is dit meestal geen probleem. We noemen deze baby’s ‘happy spitters’. Het is zeker een wasprobleem, maar het is geen probleem met je kleintje!

Dus hoe lang duurt dit? Zal het ooit beter worden?

Reflux komt het meest voor wanneer baby’s ongeveer vier maanden oud zijn. Het begint meestal ongeveer zes maanden te verbeteren en verdwijnt rond de leeftijd van ongeveer een jaar. Als uw baby plotseling begint te spugen als hij ouder is of het nog steeds doet na de leeftijd van één jaar, moet u de arts van de baby raadplegen.

In de tussentijd, als je een “gelukkige spuwer” hebt maar het spugen je behoorlijk ongelukkig maakt, zijn hier enkele dingen die je kunt proberen om het spugen te verminderen:

  • Houd uw baby na het voeden ongeveer 20 tot 30 minuten rechtop als dat mogelijk is. Vermijd het stuiteren of zwaaien van uw baby gedurende deze tijd.
  • Zorg ervoor dat je je baby niet te veel voedt. Zoek naar tekenen van volheid.
  • Soms kunnen kleinere maar frequentere voedingen helpen.
  • Zorg ervoor dat je baby niet te snel drinkt. Als je borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat je borsten niet overvol raken voor een voeding. Als u flesvoeding geeft, zorg er dan voor dat u de juiste maat tepel gebruikt.
  • Probeer je baby vaker te laten boeren.
  • Als dat niet werkt, probeer dan je baby minder te laten boeren! Soms kan dat echt de truc doen.
  • Op de rug slapen is altijd de veiligste positie, ook al maakt dat het spugen erger. Baby’s hebben een aangeboren reflex om hun luchtwegen vrij te houden, zodat je baby automatisch hoest of het spugen inslikt. Baby’s stikken niet in hun spugen.

Aan het eind van de dag, als je een “gelukkige spuwer” hebt, kun je er zeker van zijn dat je baby deze fase uiteindelijk zal ontgroeien. Houd voor nu echter je spuugdoekjes bij de hand en je mooie kleding in de kast. Want je weet nooit wanneer het gaat gebeuren!

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Laat een reactie achter

Firststepsrotterdam
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart